tirsdag den 3. marts 2020

Erhvervslivets dobbeltmoral når det gælder mangel på arbejdskraft

Vi hører det alle med regelmæssige mellemrum: selskaberne mangler arbejdskraft. Det lyder jo glædeligt for os jobsøgende, og politikerne sluger det råt, og gentager det ofte. Spørgsmålet er bare: er det sandt?

En engelsk politiker har engang beskrevet begrebet statistik med disse ord:
"Der findes løgn, forbandet løgn, og så statistik"

Alting afhænger nemlig af, hvilke tal man bruger til at analysere med. Et tal kan være stort, men det kan også være lille - det afhænger nemlig også af, hvad du sammenligner med.

Når vi som jobsøgende har et vist antal afslag, så kender vi godt antallet af ansøgere til forskellige jobs. Nogle firmaer bliver nærmest oversvømmet af ansøgninger, og i sådanne tilfælde er det et rent lotteri om du bliver indkaldt til en samtale, eller lander i bunken, der vil modtage et afslag. Andre gange ser du, at firmaet du fik afslag fra, må genopslå præcis samme stilling - fordi de tog fejl, da de afviste DIG.

Du må aldrig tage et afslag personligt
Det er af yderste vigtighed, at sige, at du aldrig må tage et afslag personligt. Du kan nogle gange få en begrundelse, men det er ret sjældent, at HR-medarbejderen har tid til at begrunde afslaget. De har måske allerede gang i en masse nye ansøgninger, men du kan i hvert fald lejlighedsvis gøre forsøget, så du måske får noget brugbar feedback til det næste job du søger. Giv aldrig op - din næste ansøgning er måske den, der gør, at du får et nyt job. :-)

Jeg er glad for, at man er ved at vågne op blandt politikerne til tanken om, at vi har brancher, hvor firmaerne godt må godt LIDT MERE for at fange arbejdsløse i egne rækker frem for, at importere folk fra udlandet under påskud af, at man ikke kan finde folkene herhjemme. Vi er eksperter i at nedgøre egne evner her i Danmark, og de jobsøgende fortjener en fair chance.

CSR - Corporate Social Responsibility
Selskaberne bør tage ansvar. Præcis som jeg her til morgen læste nyheden, at Twitter har bedt sine medarbejdere blive hjemme mens coronavirussen er på sit højeste, hvis de har mulighed for det. Det er et eksempel på, at Twitter tager ansvar. De ansatte kan gøre mindst lige så meget hjemmefra - hvis ikke endda mere! - når de alligevel kun er afhængig af, at være i nærheden af en computer.

Manglen på arbejdskraft KAN løses, men det kræver også, at danske virksomheder begynder at tage ansvar, både når det gælder lærepladser, men sandelig også, at du kan spare dig fattig. Nogle gange skal man altså ofre en bonde i skak for at vinde kampen, for nu at bruge et billede på emnet fra skakkens verden.

Fortsat god vind med jobsøgningen. Husk at du er velkommen til at skrive en kommentar, hvis du gerne vil have uddybet et emne jeg endnu ikke har behandlet her på denne blog.

1 kommentar:

  1. Dette blev, som bekendt, skrevet før Coronavirussen lukkede landet delvis ned. Nu er situationen nærmest den omvendte, og når krisen er ovre, vil det nok være svært for de liberale at komme med deres automatsvar på samfundets udfordringer...

    SvarSlet